Hållbarhet på Klövsjö Stenugnsbageri

Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Vi får vara uppriktiga och säga att allt ser kanske inte så ljust ut för vår kära planet. Nästan varje dag kommer nyheter om hur planeten påverkas av vår livsstil och hur klimat och miljö förändras. Vi tror inte på något sätt att vi kan förändra världen men samtidigt måste man börja någonstans. Vi har valt att börja med oss själva. Vi kan inte göra allt men vi kan i alla fall göra något. Här följer några saker vi gör, kanske kan även du ta några medvetna beslut och ändra dina vanor?

Tack för att du läser och tack för att du väljer att handla lokalt hos oss! Det betyder väldigt mycket för oss. 

  • Vi gör många inköp från lokala matproducenter, exempelvis köpar vi nästan all vår mjölk från Kossan i Berg, vår hemkommuns eget lilla mejeri. De levererar dessutom på stora flaskor som vi kan lämna tillbaka och återanvända.
  • Vi handlar ekologiska och svenska mjöler från småskaliga producenter som bidrar till biologisk mångfald och öppna landskap.
  • Vi väljer ofta att blanda upp våra bröd med kulturspannmål. De ger ofta en lägre skörd men är bra för jord och miljö. Det ökar också den biologiska mångfalden.
  • Vi bidrar till lokal utveckling genom att vara stolta delägare i det lokala destinationsbolaget. Destination Vemdalen arbetar med lokal utveckling för att skapa en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig destination. 
  • Vi försöker i största möjliga mån att minska användandet av engångsprodukter 
  • Vi handlar vår miljömärkt el
  • Vi fryser ner allt bröd som inte säljs eller gör skorpor av det. 

Men när man talar om hållbarhet så måste man också komma ihåg att utan företagande så finns ingen som kan bidra till lokal utveckling, arbetstillfällen och skatteintäkter.  Därför är ni som kunder så oerhört viktiga för att vi ska kunna fortsätta bedriva vår verksamhet. Stort tack för att ni finns!

Har du fler idéer på vad vi kan göra för att bidra till en hållbar framtid utifrån både ett ekologiskt, ekonomiskt och samhällsmässigt perspektiv? Hör av dig vettja!

Med vänliga hälsningar från bageriet

En del av Destination Vemdalen

Här kan du läsa mer om Destination Vemdalens hållbarhetsarbete. Här intill hittar du lite tips på hur du som gäst kan tänka mer hållbart.

Läs mer. 

Så blir du en klimatsmart gäst, Vemdalen